Manual declarații fiscale

Cuprins


Toate declarațiile se găsesc la Meniu --> Contabil --> Declaratii fiscale. La fiecare declarație există instrucțiuni de utilizare.

Toate declarațiile generate din aplicația noastră funcționează similar. Aplicația generează un fișier XML, pe baza înregistrărilor contabile și a datelor din gestiune, după caz, pe care trebuie să îl prelucrați mai departe cu ajutorul aplicației DUKIntegrator, pusă la dispoziție de către ANAF.

DUKIntegrator este o aplicație Java, asta înseamnă că e obligatoriu să aveți instalat Java pe stația pe care lucrați. Aplicația DUKIntegrator puteți să o descărcați folosind butonul “Descarca DukIntegrator” din operația Declaratii fiscale sau direct de pe site-ul ANAF. De câte ori deschideți DUKIntegrator-ul apare o listă cu declarații pentru care există actualizare. Asigurați-vă întodeauna că declarațiile pe care le folosiți sunt la zi.


Cum funcționează operația Declaratii fiscale

1. Numele declarațiilor este format din denumirea și codul declarației și luna și anul versiunii. Sunt ordonate cronologic, deci ultima variantă, de la stânga la dreapta, este cea mai recentă, iar celelalte sunt variante mai vechi disponibile pentru rectificative.



2. În partea stângă a ecranului aveți reprezentată într-o structură arborescentă structura XML-ului care trebuie transmis mai departe către ANAF. În dreapta arborelui aveți o tabelă în care este afișat conținutul efectiv al declarației. Elementele complexe ale declarației, care conțin alte subelemente sunt afișate într-o structură asemanatoare structurii XML.

3. Informațiile care nu se pot prelua automat, se vor completa manual. Pentru secțiunile din declarație calculate automat nu se salvează valori implicite, dar pot fi editate înainte de export. Toate valorile sunt editabile, dar, pentru a genera un XML valid trebuie să respectați regulile de validare din DUKIntegrator. Detalii despre elementele, atributele și structura fișierului XML găsiți pe site-ul Ministerului de Finante, pe pagina rezervată respectivei declarații.

4. Folosiți butonul Download XML pentru a descărca fișierul XML, pe care trebuie să îl importați și să îl validați mai departe în aplicația DUKIntegrator. Atenție la tipul declarației din DUKIntegrator. Dacă nu ați ales tipul corespunzător, veți primi un mesaj de avertizare.





Mențiuni pentru Declaratia 394

Coduri taxare inversă
Trebuie să introduceți în Configurari --> Configurari contabile --> Configurare TVA cuvintele cheie în funcție de care vor fi filtrate datele. Parametrul folosit este d394_ti_cod. Trebuie să completați listele cu propriile cuvinte/expresii cheie. Cuvintele/expresiile cheie se vor separa prin caracterul | (bară), după modelul celor introduse de noi. Puteți să setați și un cod implicit care să se completeze dacă nu există corespondență cu cuvintele cheie introduse. Codul implicit are cuvântul cheie --default--. Dacă nu există corespondență cu cuvintele cheie și nu este setat niciun cod implicit, se preia automat codul 22, pentru deșeuri.

Coduri achiziții persoane fizice

La fel ca și la taxare inversă cu mențiunea că parametrul este d394_n_cod și codul implicit 34 pentru alte bunuri.

Tip document pentru achiziții de la parteneri de tip 2 (societăți neplătitoare de TVA sau persoane fizice)

În Configurari --> Configurari contabile --> Configurare TVA există un parametru nou, d394_doct_tp2n. Pe câmpul valoare e codul folosit în declarație și pe info tipul de document. Dacă folosiți unul dintre aceste tipuri speciale, în declarație se va prelua codul aferent.

Operațiuni în regim special

În Configurari --> Configurari contabile --> Configurare TVA există 2 parametri în acest sens, d394_doct_ls pentru livrări în regim special și d394_doct_as pentru achiziții în regim special. În ambele cazuri puteți să introduceți dvs. tipurile de document pe care le folosiți exclusiv pentru acest gen de operatiuni

Facturi simplificate
În Configurari --> Configurari contabile --> Configurare TVA există un parametru în acest sens, d394_doct_facs unde puteți să introduceți dvs. tipurile de document care se folosesc exclusiv pentru acest gen de operațiuni.

Bonuri fiscale
Numărul de bonuri fiscale se preia de pe numărul secundar al documentelor din aplicație care se întocmesc pentru raportul Z. Lista acestor documente este configurabilă. O găsiți în Configurari --> Configurari contabile --> Configurare TVA --> d394_pos.
Nu se pot exclude automat bonurile pentru care s-au făcut facturi ulterior. Sunt excluse automat bonurile emise pentru facturi achitate cu bon.


Achiziții cu TVA la încasare
Departajarea achizițiilor cu TVA la încasare se face în funcție de regimul aplicat de furnizor, nu de notele contabile înregistrate. Trebuie să intrați în Jurnale Vanzari, Cumparari și să folosiți butonul Verifica pentru perioada de raportare pentru a marca partenerii cu TVA la încasare.
Din motive de performanță, re-verificarea unui partener se face doar la intervale de minim 30 de zile. Verificarea se face la data curentă.




Distincția între persoane fizice/juridice
Se face în funcție de nr. reg. com. Dacă începe cu literele J, C sau F este încadrat la persoane juridice. Pentru instituții care nu au nr. reg. com, completați câmpul cu un cod care să înceapă cu una din cele 3 litere.
Pentru partenerii fizici completați cu X plus codul numeric de judet.

Codul de județ
Se caută mai întâi în nr. reg. com. Daca nu se poate determina de acolo, se verifică ce e introdus pe câmpul județ. Daca nici de acolo nu poate fi extras se ia județul firmei.

Țara
În declarație trebuie incluse și operațiunile cu parteneri externi pentru care locul livrării sau prestării este în interiorul țării. Sunt luate în calcul operațiunile cu tip TVA specific celor interne dar cu parteneri externi. Partenerii externi sunt departajati în funcție de țară. Alegeți țara din listă, nu o introduceți manual, pentru a folosi denumirea standard din aplicație. Partenerii străini care nu au țara completată pot fi repartizați greșit la parteneri interni de tip 2. Dacă aveți cazuri de parteneri străini încadrati la tipul 2, problema este faptul că nu i-ați completat țara sau denumirea folosită nu este cea standard.

Serii Facturi
Stabilirea seriilor folosite se poate face doar acolo unde se folosește numerotarea automată. Fără aceste configurări nu putem să distingem clar seriile de numere, motiv pentru care sunt luate împreună. Dacă nu se folosește o numerotare ordonată și corectă pot sa apară probleme la calculul facturilor anulate.
Factura anulată în aplicatia noastră poate să însemne două lucruri. Primul ar fi o factură care are cantități zero (o factura “zerorizată”). Acesta ar fi modul corect de anulare al unei facturi. Al doilea tip de facturi anulate, pot fi facturile care au fost pur și simplu șterse din program. Acestea sunt determinate căutand numerele lipsă din cele folosite. Aici intervine problema menționată mai sus. Dacă numerele nu sunt introduse corect, în ordine cronologică și apar discrepanțe mari între numere, pot să apară cazuri în care rezultă un număr foarte mare de facturi anulate (numere lipsă în numerotare practic). În mod evident, aceastea nu sunt facturi anulate, dar acest lucru nu poate fi determinat cu exactitate din informațiile disponibile. În aceste cazuri, unde numărul de facturi lipsă este prea mare, aplicatia vă avertizează: "Aveți peste 100 de facturi anulate. E posibil ca rezultatul să fie în urma unor configurări incorecte". Asta înseamnă că numărul de numere lipsă din cele folosite este mult prea mare și indică o posibilă problemă de numerotare. În acest caz, numerele alocate și folosite trebuie introduse manual. La fel trebuie procedat și cu cele manuale. Și nu în ultimul rând, o numerotare greșită, duce la un număr eronat de facturi emise în perioada de raportare (e vorba de nrFacturi din sectiunea informatii). Pentru a preveni aceste situații recomandăm, acolo unde este posibil, să se folosească numerotarea automată a facturilor.


Probleme frecvente

Aplicatia DUKIntegrator returnează o serie de mesaje, în cea mai mare parte destul de clare, dacă fișierul XML nu respectă anumite reguli de validare.
De exemplu:

E: op1 (368)
cuiP invalid
eroare regula: R218.3: daca tip_partener = 2 atunci cuiP (123456) trebuie sa fie un CIF (CUI, CNP sau NIF) valid


Problema: codul fiscal al partenerului nu este unul valid (codul este valoarea din paranteza)

Rezolvare: cautati partenerul cu codul respetiv si corectati-l


E: op1 (433)
eroare atribut: judP: atribut prezent dar vid nepermis

sau

E: op1 (137)
eroare atribut: judP: valoarea 'xx’ nu se afla in lista


Problema: câmpul evidențiat din declarație nu este completat sau informația nu este corectă.

Rezolvare: căutați partenerul și completați informația lipsa sau corectați greșeala. Pentru judete citiți instrucțiunile de mai sus, privind aceasta problemă.


E: validari globale
eroare atribut: telefon: atributul trebuie sa existe


Problema: Nu ati completat campul telefon si din acest motiv a fost exclus din Declaratie.

Rezolvare: Completati in sectiunea Declaratie394 telefonul domiciliului fiscal


F: validari globale
eroare structura: sectiune necunoscuta ('declaratie394')


Problema:
Aceasta eroare apare de regula cand in DUKIntegrator aveti selectata o declaratie si incercati sa validati XML-ul de la alta declaratie. De exemplu aveti selectata D112 si validati un XML de D394

Rezolvare: Alegeti declaratia corecta in DUKIntegrator


partener: Ion Frunzaverde
eroare regula: R220: daca tip_partener = 2 si cuiP necompletat atunci atributul taraP este obligatoriu


Problema: Partenerii de tip 2 sunt fie firmele neplatitoare de TVA, fie persoane fizice. Pentru persoane fizice atributul cuiP (CNP-ul in acest caz) nu este obligatoriu. Daca ramane necompletat trebuie inclusa in declaratie adresa. In cazul exemplificat mai sus, nu exista informatii despre tara partenerului.

Rezolvare: Se completeaza tara pentru partenerul cu probleme. Ca si ultima varianta se completeaza si tara firmei, aceasta preluandu-se pentru partenerii care nu au completata aceasta informatie


E: op1 (67)
partener: Ion Romanescu
eroare regula: R218.1: daca tip_partener (3) <> 2 atunci cuiP trebuie completat


Problema: Partener incadrat gresit.

Rezolvare: In declaratie sunt incluse livrarile catre parteneri externi (UE sau NON-UE) daca livrarea are loc in Romania. In ideea aceasta i-am inclus in declaratie pe partenerii din alte tari dar cu tipTVA specific unei operatiuni interne. O problema aparte ar fi cetatenii romani stabiliti in alte tari. Daca le puneti la tara Romania ar trebui sa fie ok. De asemenea, ar fi ok si daca e extern si operatiunea are tipoper specific unei livrari comunitare (daca e cazul bineinteles). Mai e ok si daca sunt tratati ca parteneri straini (au completata tara si nu e Romania) si operatia e incadrata la interne ca in care trebuie sa-I completati CUI-ul (nu email sau alte conventii) pentru ca informatia respectiva e obligatorie la partenerii externi inclusi in declaratie.


E: op1 (126)
partener: Bucuria SRL
eroare regula: R217.2: daca tip (N) este unul din 'LS', 'AS', 'N', 'V' atunci cota (20) trebuie sa fie egala cu 0

Problema: operatiune incadrata gresit

Rezolvare: Verificati daca CUI-ul partenerului este corect pentru a va asigura ca e incadrat corect. Verificati daca sunt corecte codul (tipTVA) si cota de tva folosite.
Printre clientii nostri...